Я б хотіла вставити "5 копійок".
Слова "пляцек" не існує. Є слово "Пляцок". Так називають в Галичині (Західна Україна) випічку прямокутної форми, яка складається з двох або більше коржів або тих же одноосібних пляцків.
Торт-це випічка переважно круглої форми. Принаймі так вважають у нас на Львівщині.
Я вже не раз бачила це слово-пляцек. Не пляцек а пляцок.
Хоча ці ж деруни з тертої бульби (картоплі) ми теж називаємо пляцками або тертими пляцками. О то є щось надзвичайне, коли воно ці пляцки печуться тоненько на кухні. Колись в Совдепії були такі кухні широкі перекриті чавунними плитками, по нашому блятами. Так ось, моя бабуня Марися пекли такі пляцки на тих блятах. Потім ми дітьми ці терті пляцки рвали кусочками руками і вмокали їх в сметану або поливали підсмаженими шкварками зі солонини.
Це було так давно але смак цієї страви памятаю донині.
Перепршую за вкладені 5 копійок.